Czym jest Alfa-laktoalbumina (LA) i jaki sposób wpływa na organizm człowieka?

Czym jest Alfa-laktoalbumina (LA) i jaki sposób wpływa na organizm człowieka?

Alfa-laktoalbumina (LA) to białko serwatkowe, które znajduje się w mleku, zarówno ludzkim, jak i bydlęcym. Dzięki swoim cennym właściwościom jest wykorzystywana m.in. w branży spożywczej oraz farmaceutycznej. Wynikają one z zawartości sporej liczby aminokwasów egzogennych takich jak izoleucyna, leucyna, lizyna i tryptofan. Alfa-laktoalbumina zawiera najwięcej tryptofanu spośród wszystkich naturalnych białek, które można spotkać w żywności. Sprawuje ona w organizmie ludzkim szereg ważnych funkcji związanych m.in. z syntezą laktozy, wiązaniem i transportem pewnych jonów metali i uwalnianiem peptydów. Oprócz tego znane są jej właściwości antybakteryjne i antynowotworowe. Alfa-laktoalbumina dodatkowo chroni przed nadmiernym stresem i chorobami gastrycznymi, m.in. wrzodami żołądka, które mogą zostać spowodowane np. przez nadużywanie alkoholu. Jej regularne przyjmowanie zabezpiecza przed biegunką i powoduje przyrost masy u osób z niedożywieniem. Dodatkowo pośrednio wpływa na polepszenie stanu układu immunologicznego.

Gdzie znajduje się Alfa-laktoalbumina?

Alfa-laktoalbumina jest składnikiem, który znajduje się w Colostrum (siarze), czyli pierwszym mleku matki. Oprócz tego białko można znaleźć w odżywkach dla niemowląt oraz w suplementach. Preparaty zawierające Alfa-laktoalbuminę są polecane wszystkim osobom, które na co dzień są narażone na spory stres. Suplementy zawierające w składzie opisywane białko, wpływają na poprawę nastroju, ułatwiają zasypianie i poprawiają zdolności poznawcze.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl