Colostrum - naturalna profilaktyka dla osób chorujących na cukrzycę
W Polsce sezon przeziębień i różnych infekcji typu wirusowego rozpoczyna się zazwyczaj we wrześniu. Jest to spowodowane przede wszystkim rozpoczęciem zajęć w szkołach i przedszkolach oraz pojawieniem się jesiennych chłodów. Budowanie i wspieranie pracy układu immunologicznego jest niezwykle ważne.
Czym tak naprawdę jest odporność?
To nic innego jak zdolność każdego organizmu do ochrony (zarówno czynnej, jak i biernej) przed chorobotwórczymi patogeniami. Odporność opiera się na pracy układu immunologicznego. Dzięki działaniu narządów limfatycznych powstają komórki odpornościowe. Każdy człowiek rodzi się z wrodzoną odpornością, a z biegiem lat uzyskuje odporność nabytą. Pomimo tego, że komórki odpornościowe mają tendencję do odnawiania, warto wspierać ich regenerację. Poziom odporności organizmu uzależniony jest w głównej mierze od predyspozycji genetycznych oraz stylu życia. Niestety wzmacnianie odporności rozpoczynamy dopiero w momencie, kiedy dopada nas już infekcja lub kiedy cierpimy na infekcje nawracające, a warto myśleć o tym zawczasu.
Odporność u diabetyków
Cukrzyca osłabia odporność osób na nią chorujących, a predyspozycje do ulegania sezonowym infekcjom rosną. Przyczyny takiego stanu rzeczy są bardzo złożone. Długotrwałe podwyższenie stężenia glukozy we krwi diabetyków wpływa negatywnie na mechanizmy walki z wirusami i bakteriami. Cukrzyca powoduje upośledzenie funkcji limfocytów, komórek tkanki łącznej oraz enzymów, a to prowadzi do nieodpowiedniej reakcji komórek odpornościowych na obecność patogenów, zakażeń bakteryjnych i grzybiczych, a także do wolnego gojenia się ran. U diabetyków bardzo często występuje słaby odczyn gorączkowy, to znaczy, że w większości przypadków infekcja przebiega u nich bez podwyższonej temperatury. Co więcej, obecność glukozy w pocie i moczu osób chorujących na cukrzycę to idealna pożywka dla bakterii, a to sprzyja nawracaniu infekcji i trudnościom w ich pokonaniu.
Istota wzmacniania odporności u cukrzyków
Epidemia koronawirusa na świecie sprawiła, że analizie poddawana jest reakcja organizmu chorego na cukrzycę na zakażenie koronawirusem. Zgodnie z badaniami naukowców, opublikowanych na łamach „New England Journal of Medicine”, szacuje się, że 20-30% zmarłych na COVID-19 stanowią diabetycy, ponieważ należą do grupy szczególnego ryzyka. Dlatego też, oprócz stałej kontroli poziomu cukru we krwi, warto zadbać o wsparcie odporności organizmu. Za podstawę sprawnie funkcjonującego układu odpornościowego uważa się odpowiednio zbilansowaną dietę. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje również niezbędnych witamin i minerałów, które można dostarczyć w postaci suplementów diety. Niezwykle istotna i zalecana jest suplementacja witaminy D3 oraz witaminy C, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Przy obniżeniu odporności organizmu należy dostarczyć mu również kwas foliowy, cynk, żelazo, selen oraz witaminę E.
Colostrum - recepta na bezpieczeństwo i najlepszą odporność!
Zamiast przyjmować kilka suplementów jednocześnie, lepiej zaopatrzyć się w kompleksowe rozwiązanie, które zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały w jednej kapsułce. Coraz większą popularność wśród diabetyków zyskuje colostrum, czyli składnik pochodzenia naturalnego - krowia siara, zwiększający aktywność komórek odpornościowych - dowiedz się więcej o naszym [GENO]COLOSTRUM.
Produkty na bazie colostrum (suplementy diety i kremy) bogate są w bioaktywne substancje czynne oraz niezbędne witaminy, które wspomagają procesy naprawcze organizmu. Ich głównym zadaniem jest zwalczanie stanów zapalnych, przyspieszenie procesów gojenia oraz redukcja autoimmunologicznych reakcji niszczących komórki. Szczególnie warto zwrócić uwagę na suplement diety Colostrum Immune, który wyprodukowany został z liofilizowanej siary bydlęcej, bez kazeiny, antybiotyków i GMO. Dzięki specjalnej powłoce dojelitowej Colostrum Immune wchłania się dopiero w jelicie cienkim, co sprawia, że jego przyswajalność znacznie wzrasta. Zawartość przeciwciał w jednej dawce wynosi co najmniej 60%, a to gwarantuje wyjątkową skuteczność działania przy wspieraniu odporności diabetyków. Jest to bezpieczny i naturalny suplement diety nie powodujący żadnych skutków ubocznych.
Zobacz produkt COLOSTRUM IMMUNE 60% IGG - KAPSUŁKI DOJELITOWE 60 SZT.
hypoalergiczne COLOSTRUM HYPO - COLOSTRUM KOZIE 45 KAPS.
oraz łatwe w połknięciu COLOSTRUM ALPHA - COLOSTRUM BOVINUM 125ML