Wpływ Colostrum na alergie

Wpływ Colostrum na alergie

Alergia to nic innego jak nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na różnego rodzaju substancje (alergeny), obce dla organizmu człowieka. U zdrowych osób nie wywołują one negatywnych skutków, zaś u uczulonych powodują wiele dolegliwości, które mogą być nie tylko niekomfortowe, ale również mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Reakcja pojawia się wskutek kontaktu z alergenem, gdy zostanie on rozpoznany przez układ immunologiczny. Każdy kolejny kontakt powoduje uwalnianie histaminy, która odpowiada za sporą część objawów charakterystycznych dla alergii. Objawy uczulenia mogą pojawić się w różnym czasie. Niejednokrotnie dają o sobie znać po kilkukrotnym kontakcie z czynnikiem wywołującym, innym razem ujawniają się dopiero po latach.

Wpływ układu pokarmowego na immunologiczny

Tkanka limfoidalna, znajdująca się w dużych ilościach w jelicie cienkim, jest jednym z miejsc, gdzie znajdują się limfocyty, czyli komórki odpornościowe. Można je znaleźć także w szpiku kostnym, grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych oraz migdałkach. W ścianach jelita obecne są zarówno grudki limfatyczne chłonne oraz grudki limfatyczne skupione, znane również jako kępki Peyera, opisane w XVII wieku przez szwajcarskiego anatoma o takim nazwisku. Kępki znajdują się dokładnie w części zwanej jelitem krętym. Odgrywają podobną rolę jak migdałki ulokowane w gardle, zabezpieczając przez różnego rodzaju drobnoustrojami. Jakie jeszcze pełnią funkcje?

 

  • Identyfikują antygeny pochodzące od mikroorganizmów chorobotwórczych, które trafiły do jelita cienkiego.
  • Niszczą wszelkie niebezpieczne mikroorganizmy, które przedostały się do tej części jelita.
  • Rozpoznają antygeny pokarmowe i pożyteczne bakterie, tworząc dla nich tolerancję.

W jaki sposób poprawić odporność organizmu i usprawnić pracę jelit?

Wśród czynników, które w znaczącym stopniu wpływają na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego oraz pracy jelit można wymienić m.in. zdrową i dobrze zbilansowaną dietę, aktywność fizyczną, odpowiednio dobrane leki i suplementy, a także mleko matki. W tym przypadku warto wspomnieć o Colostrum, czyli siarze znajdującej się w pierwszym mleku, które jest produkowane przez organizm kobiety w okresie okołoporodowym. Colostrum jest bogate w szereg składników, które bardzo pozytywnie wpływają na układ odpornościowy i pokarmowy. Przekłada się to nie tylko na wzmocnienie całego organizmu, ale również na zapobieganie pojawianiu się alergii oraz jej szybsze zwalczanie. Siara zawiera m.in. immunoglobuliny, laktoferynę, czynniki wzrostu oraz PRP, czyli peptydy bogate w prolinę. Czym wyróżniają się poszczególne składniki?

 

  • Immunoglobuliny są bezpośrednio powiązane z odpowiedzią alergiczną, wpływając na zmniejszenie ilości wydzielanej histaminy. Dzięki temu objawy towarzyszące uczuleniu są znacznie słabsze.
  • Laktoferyna działa przeciwzapalnie, antywirusowo i antybakteryjnie,  zabezpieczając ściany jelit przed uszkodzeniem.
  • Czynniki wzrostu wpływają na uszczelnienie ścian jelit, a dodatkowo zmniejszają reakcję alergiczną.
  • PRP również zmniejsza objawy alergii, a przy tym ogranicza nadaktywność układu immunologicznego.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl