
Alergia to nic innego jak nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na różnego rodzaju substancje (alergeny), obce dla organizmu człowieka. U zdrowych osób nie wywołują one negatywnych skutków, zaś u uczulonych powodują wiele dolegliwości, które mogą być nie tylko niekomfortowe, ale również mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Reakcja pojawia się wskutek kontaktu z alergenem, gdy zostanie on rozpoznany przez układ immunologiczny. Każdy kolejny kontakt powoduje uwalnianie histaminy, która odpowiada za sporą część objawów charakterystycznych dla alergii. Objawy uczulenia mogą pojawić się w różnym czasie. Niejednokrotnie dają o sobie znać po kilkukrotnym kontakcie z czynnikiem wywołującym, innym razem ujawniają się dopiero po latach.
Wpływ układu pokarmowego na immunologiczny
Tkanka limfoidalna, znajdująca się w dużych ilościach w jelicie cienkim, jest jednym z miejsc, gdzie znajdują się limfocyty, czyli komórki odpornościowe. Można je znaleźć także w szpiku kostnym, grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych oraz migdałkach. W ścianach jelita obecne są zarówno grudki limfatyczne chłonne oraz grudki limfatyczne skupione, znane również jako kępki Peyera, opisane w XVII wieku przez szwajcarskiego anatoma o takim nazwisku. Kępki znajdują się dokładnie w części zwanej jelitem krętym. Odgrywają podobną rolę jak migdałki ulokowane w gardle, zabezpieczając przez różnego rodzaju drobnoustrojami. Jakie jeszcze pełnią funkcje?
- Identyfikują antygeny pochodzące od mikroorganizmów chorobotwórczych, które trafiły do jelita cienkiego.
- Niszczą wszelkie niebezpieczne mikroorganizmy, które przedostały się do tej części jelita.
- Rozpoznają antygeny pokarmowe i pożyteczne bakterie, tworząc dla nich tolerancję.
W jaki sposób poprawić odporność organizmu i usprawnić pracę jelit?
Wśród czynników, które w znaczącym stopniu wpływają na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego oraz pracy jelit można wymienić m.in. zdrową i dobrze zbilansowaną dietę, aktywność fizyczną, odpowiednio dobrane leki i suplementy, a także mleko matki. W tym przypadku warto wspomnieć o Colostrum, czyli siarze znajdującej się w pierwszym mleku, które jest produkowane przez organizm kobiety w okresie okołoporodowym. Colostrum jest bogate w szereg składników, które bardzo pozytywnie wpływają na układ odpornościowy i pokarmowy. Przekłada się to nie tylko na wzmocnienie całego organizmu, ale również na zapobieganie pojawianiu się alergii oraz jej szybsze zwalczanie - dowiedz się więcej o naszym [GENO]COLOSTRUM. Siara zawiera m.in. immunoglobuliny, laktoferynę, czynniki wzrostu oraz PRP, czyli peptydy bogate w prolinę.
Czym wyróżniają się poszczególne składniki?
- Immunoglobuliny są bezpośrednio powiązane z odpowiedzią alergiczną, wpływając na zmniejszenie ilości wydzielanej histaminy. Dzięki temu objawy towarzyszące uczuleniu są znacznie słabsze.
- Laktoferyna działa przeciwzapalnie, antywirusowo i antybakteryjnie, zabezpieczając ściany jelit przed uszkodzeniem.
- Czynniki wzrostu wpływają na uszczelnienie ścian jelit, a dodatkowo zmniejszają reakcję alergiczną.
- PRP również zmniejsza objawy alergii, a przy tym ogranicza nadaktywność układu immunologicznego.
Zobacz produkt COLOSTRUM IMMUNE 60% IGG - KAPSUŁKI DOJELITOWE 60 SZT.
łatwe w połykaniu COLOSTRUM ALPHA - COLOSTRUM BOVINUM 125ML
oraz hypoalergiczne COLOSTRUM HYPO - COLOSTRUM KOZIE 45 KAPS.